شورای عالی امنیت چناوند به منظور حفظ ثبات کشور پس از ناآرامی های اخیر با انتشار مصوبه ای خواستار انحلال دولت و ارتش شده بود تا اذهان عمومی پس از درگیری های داخلی و اعتراضات ، آرام شوند . اقدامی که دولت سبحان آن را تلاش برای براندازی نظام مستقر در چناوند از درون می داند.
از چندی قبل اقدام دولت برای نظارت بر فعالیت یک واحد صنفی خیاطی در خاک چناوند که متعلق به اتباع مستقل ایرانی ساکن در چناوند ، موجب درگیری بین اتباع ایرانی با مقامات شد. این درگیری با تصمیم دولت برای اخذ مالیات و عوارض تشدید و به شهروندان چناوندی نیز سرایت پیدا کرده است. بعضی شهروندان بر طبل الحاق به ایران می کوبند و اتباع ایرانی ساکن در چناوند نیز با سو استفاده از اوضاع داخلی جولان بیشتری می دهند.
اتباع ایرانی ساکن در چناوند ۳ نفر و جمعیت شهروندان چناوند ۷ نفر است. اتباع ایرانی در استان شرقی سکونت دارند و این استان حتی قبل از اتفاقات اخیر تحت کنترل حکومت مرکزی نبود. نبود نیرو های ارتش چناوند و عدم حضور نیرو های امنیتی ایرانی در این منطقه باعث به وجود آمدن یکی از مناطق حائل غیر نظامی بین ایران و چناوند شده که هیچ کدام از طرفین حضوری در این ناحیه ندارند. قبل از وقایع اخیر ، حکومت مرکزی تمایل چندانی به ایجاد درگیری نداشت و به همین دلیل در این منطقه حضور نیافت اما وقایع اخیر به همراه سوءاستفاده و فرصت طلبی اتباع ایرانی و از طرفی دیگر تمایلات الحاق جویانه به ایران می تواند از انگیزه های حمله ارتش چناوند به این منطقه حائل باشد.
همزمان با اعتراضات داخلی ، گزارش ها از تشدید تنش های مرزی بین ارتش چناوند و نیرو های محلی ایران در مرز ها خبر می دهد. طی هفته گذشته نیرو های محلی ایرانی اقدام به سنگ پرانی و تخریب سیم خاردار ها و پرچم های چناوند در نوار مرزی کرده اند و ارتش چناوند نیز با صدور هشدار از پشت بلند گو ، محلی های ایرانی را از حضور در نزدیکی مرز ها منع کرده است. نقطه اوج این درگیری ها دو روز قبل در مرز های شهرستان نهال اوشن به وقوع پیوست. جایی که محلی های ایرانی اقدام به تخریب محل زیست و پرورش اردک های چناوند کردند و ارتش چناوند با توپخانه سبک ، منطقه حائل ۳ را در خاک ایران هدف قرار داد.
ارتش چناوند در ویدیو های تبلیغاتی خود ضمن اشاره به کوادکوپتر های تخریب چی خود نسبت به ادامه تجاوزات مرزی هشدار داد. در این ویدئو خودرو های افراد محلی که در درگیری ها شرکت کنند هدف حملات این تخریب چی ها خواهد بود . البته ادامه درگیری ها در مقیاس بالا ممکن است به حضور نیرو های پلیس ایران و افزایش فشار های امنیتی بر چناوند منجر شود ، از این رو ارتش چناوند، حداکثر خویشتنداری را از خود نشان داده است.
همزمانی درگیری های داخلی با درگیری های مرزی باعث مصوبه شورای عالی امنیت چناوند شده است. مصوبه ای که با مطالعه جزئیات آن متوجه تمایلات الحاق جویانه به ایران در اعضای این شورا هستیم. هم اکنون رئیس جمهور و وزیر کشور که ریاست ارتش را هم بر عهده دارد از مخالفان سرسخت این مصوبه به شمار می آیند.
سبحان ، رئیس جمهور چناوند در حین سخنرانی در مورد مخالفت با مصوبه شورای عالی امنیت چناوند، وعده داده تا اقدامات دولت مبنی بر نظارت و عوارض و کنترل امنیتی اتباع ، مشروط به آرام شدن معترضان برداشته می شود اما همزمان هشدار داده که نسبت به نگاه های الحاق جویانه به ایران حساس است و در صورت دخالت نیرو های محلی ایرانی ، سکوت نخواهد کرد.